Pályázatírás

VEKOP-2.1.7-15 kutatás-fejlesztési pályázat – meddig tart a forrás?

Írta: RollingConsulting
Dátum: július 1, 2016
Kategória: Hírek

2016. május 13-án jelent meg a VEKOP-2.1.7-15 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című felhívás. A pályázat célja a közép-magyarországi régión fejleszteni kívánó mikro-, kis- és középvállalkozások önálló K+F tevékenységének támogatása. A pályázat 2016. június 13-tól adható be, az eddig beadott támogatási kérelmek alapján a keret kimerülése még várat magára.

A VEKOP-2.1.7-15 pályázatra a mai napig (2016.07.01.) mindösszesen 81 db támogatási kérelem érkezett le, melyek keretében 4.232.565.294 Ft támogatást igényeltek a pályázók. A pályázatra rendelkezésre álló meghirdetett forrás 6 milliárd Ft, tehát egyelőre a pályázat felfüggesztése nem várható. A pályázat első értékelési határnapja 2016. július 15., tehát az eddig beérkező pályázatok együttesen kerülnek elbírálásra.

Az eddig beérkezett 4,2 milliárd Ft támogatási igényből azonban messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le a pályázat várható felfüggesztését illetően. A tapasztalat azt mutatja, hogy közeledve a pályázatok első értékelési határnapjáig jelentősen megnő a benyújtott pályázatok száma. A forrást jellemzően háromszoros túljelentkezésnél zárja le a Minisztérium, ezek alapján kevésbé esélyes, hogy az első értékelési határnapig felfüggesztésre kerül a pályázat.

A második értékelési határnap 2016. szeptember 12., azonban nem valószínűsíthető, hogy eddig az időpontig kitart a támogatási kérelmek beadhatósága. Valószínűleg a pályázati felhívás módosításának keretében egy új értékelési határnap beiktatása várható, így nyáron felfüggesztésre kerül a pályázat.

Az eddig beérkezett kérelmek alapján tehát 81 pályázó 4,23 milliárd Ft támogatásra pályázott, ez pályázatonként 52,25 millió Ft támogatást jelent.

A VEKOP-2.1.7-15 azonosítószámú „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című kiírással kapcsolatos fontosabb tudnivalók:

  • Pályázat címe: Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés
  • Pályázat kódja: VEKOP-2.1.7-15
  • Beadható: 2016. június 13.
  • Támogatható tevékenység: kísérleti fejlesztés, projekt előkészítés, projektmenedzsment, iparjogvédelmi tevékenység támogatása, hazai vagy külföldi kiállításon, vásáron való részvétel, piacra jutás támogatása, kötelező nyilvánosság biztosítása, eszközbeszerzés, immateriális javak beszerzése
  • A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 6 milliárd Ft. A támogatott támogatási kérelmek várható száma 75-600 db
  • Támogatási összege minimum 10 millió Ft, de maximum 80 millió Ft lehet
  • Támogatás mértéke: 35%-70%
  • Nem támogathatóak a közép-magyarország régióban megvalósuló fejlesztések
  • Bővebb információ: VEKOP-2.1.7-15 pályázat portfólió