Várható pályázati lehetőségek

Írta: Szokola Melinda
Dátum: május 25, 2022
Kategória: Hírek

2021-ben megkezdődött a következő 7 éves pályázati ciklus. Ebben a ciklusban hozzávetőlegesen 22,5 milliárd euró támogatásra lehet számítani Európai Uniós forrásból. Ez nagyságrendileg 9 750 milliárd forintot jelent, melyből 1 490 milliárd forint használható fel szabadon a vállalkozások beruházásaira, fejlesztéseire.

Az európai Bizottság által vizsgált fejlesztéspolitikai irányok, melyet a magyar kormány már 2021-ben bemutatott, nem kerültek még teljeskörűen jóváhagyásra. Viszont ezen folyamatok azonban bármikor lezárulhatnak, előrehaladott állapotban vannak.

Papadimitropulosz Alex fogalmazta meg a Via Credit ügyvezető igazgatója, hogy jogállamisági eljárás megkezdődésével ezek a folyamatok lassulhatnak. Azonban szakmai szempontból nem szab gátat az operatív programok forrásfelhasználásának eldöntésében és a programok kiírásában.

„A 2021-2027-es programban számításaink szerint 7600 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. Ennek összetétele elég vegyes, az ezzel kapcsolatos információk jól elérhetők, a kivitelezők, szállítók időben felkészülhetnek. Hagyományosan az építőipari beruházások fognak dominálni, de emellett jelentős az IT kapacitások iránti igény és technológiai beruházások is megvalósulhatnak.” –Papadimitropulosz Alex

A Via Credit készített egy táblázatot melyben láthatjuk a különböző operatív programok tervezett forrásfelhasználását. Az összesítés elkészítéséhez a 2021-2027-es időszakra készített Operatív Programok.  Illetve az azokhoz kapcsolódó Éves fejlesztési Keretek (ÉFK) Magyar Közlönyben megjelent tervezeteit használták fel.Várható pályázati lehetőségek

Mi is az a GINOP Plusz: Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz

A legtöbbet hallott gazdaság-, vállalkozásfejlesztési és innovációs program, a vállalkozások leginkább innen részesülnek forrásokban.

Idén a GINOP Pluszon van két program megjelenésére számíthatunk, melyek forrásainak összegét még nem állapították meg. A tavaly sikeres K+F pályázat, továbbá a Magyar Multi Program.  A két konstrukcióra kiírt keretösszeg várhatóan megközelíti a 100 milliárd forintos forrást, ezekre június után lehet számítani. A következő nagy pályázati dömpingre 2022 évvégén, valamint 2023 elején lehet számítani.

Ahhoz, hogy egy pályázat megjelenjen egy hosszabb procedúrán kell végig haladni, amely a tapasztalatok alapján minimum 3 hónapot vesz igénybe. Először is a magyar közlönyben kell, hogy megjelenjen az adott programokat bemutató, jóváhagyását jelentő megjelenési ütemezés. Ezt követően a felhívások társadalmi egyeztetésére kerül sor. Végül a végső feltételek megjelenését követően egy hónapos felkészülést kell biztosítani a pályázóknak a kérelmek beadásához.

Mi is az a DIMOP Plusz: Digitális Megújulás Operatív Program Plusz

Középpontjában a digitalizáció és ezzel összefüggő innováció áll.

A DIMOP Plusz keretein belül remélhetőleg frissülni fog a korábban megjelent ÉFK és új dátumokkal jelennek meg a kiírások. Az OP nagyon fontos értékek mentén ír ki pályázatokat, itt tudnak az IT-s vállalkozások majd a K+F fejlesztésekre pályázni. A DIMOP fogja támogatni az IT fejlesztéseket tartalmazó vállalkozói pályázatokat is.

A Via Credit számításai szerint hozzávetőlegesen 150 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást kérhetnek a vállalkozások a következő években.

KEHOP Plusz: Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz

A környezeti és energetikai fejlesztések programja.

2022 Q4-ben várhatóak KEHOP PLUSZ programban megjelenő pályázati lehetőségek, ahol leginkább energetikai célú beruházások valósíthatóak majd meg.  (Megújuló energia, épületenergia, energiatárolás). A KEH Operatív Programban a vállalkozások támogatására kb. 240 milliárd lesz.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését keresse tanácsadó munkatársainkat!

Konklúzió:

  • GINOP PLUSZ programok újra nyitásra lehet készülni, ez fogja adni a pályázatok zömét 2022-ben.
  • Új ÉFK várható az év utolsó harmadában
  • Társadalmi egyeztetésre megjelenő pályázatok 2022 év végi 2023 eleji megjelenéssel.

 

Források:

  • piacesprofit.hu
  • portfolio.hu