Minden negyedik vállalkozás pályázna Európai Uniós forrásra

Írta: RollingConsulting
Dátum: augusztus 5, 2015
Kategória: Hírek

A Budapest Bank legfrissebb kutatása szerint, a vállalkozások 25 százaléka pályázna a Széchenyi 2020 program keretében. A legnépszerűbb fejlesztési irányvonalak a székhely- vagy telephelybővítés, a technológiafejlesztés és a kapacitásbővítés.

A kapacitásbővítési beruházás támogatására jelenleg is lehetőség van pályázat beadására a GINOP-1.2.1-15 és a GINOP-1.2.2-15 pályázat keretében, amelyekről bővebb információt ezen a linken kaphatnak az érdeklődők.

A kkv-k közel kétharmada rendelkezik valamennyi információval az eddig megjelent illetve a jövőben megjelenő pályázatok témaköreiről. A felmérés alapján valószínűsíthető, hogy az új pályázati ciklusban magasabb lesz a pályázók aránya, mint az előző 2007-2013-as szakaszban, amikor is a vállalkozások 22 százaléka pályázott uniós forrásra, és a részt vevő pályázók 85 százaléka nyert támogatást projektjeikhez.

A pályázásra készülő cégek fejlesztéseik 81 százalékát tervezik uniós forrásból megvalósítani és a megkérdezett vállalkozások véleménye szerint beruházásaik 60 százaléka elmarad, ha nem nyernek uniós támogatást. A felmérés kitért a támogatások típusára is, ami alapján a pályázni tervezők 72 százaléka csak vissza nem térítendő uniós pénzre, míg 16 százalékuk akár visszatérítendőre is pályázna, míg a pályázni szándékozók 12 százalékát egyáltalán nem befolyásolja a támogatás típusa.

A pályázást tervezők több mint a fele (56%) a pályázat összeállítását másra bízza; a felmérés alapján 90 százalékban a külső segítség pályázatíró szakemberek formájában valósul meg.

1

Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője kifejtette, hogy a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a cégek, amelyek külső segítséggel vágnak neki a pályázásnak, jobban szerepelnek az eredményhirdetéseken. Erre bíztatjuk mi is a minket megkeresni pályázni vágyókat, hiszen a pályázatírás rendkívül összetett folyamat. A pályázatíró cég nem csak az adminisztrációs terhet veszi le a pályázó válláról (hiszen rendkívül időigényes a pályázatok írása, majd a nyertes pályázatok menedzselése), de a szakmai tapasztalat is nélkülözhetetlen a pályázatok összeállításában, ami elengedhetetlen a pályázati szabály-és szempontrendszerek közötti kiigazodásban.

Forrás: http://www.budapestbank.hu/info/sajtoszoba/images/attach/20150427133859_att_883.pdf