Visszatekintés a 2021. évi pályázati lehetőségekre

Írta: Szokola Melinda
Dátum: december 21, 2021
Kategória: Hírek

A várakozásoknak megfelelően a 2021-2027-ig tartó új Európai Uniós ciklus első éve számos pályázat megjelenését hozta. A támogatások széles skálán mozogtak az eszközbeszerzés- és telephelyfejlesztéstől kezdve a kutatás-fejlesztésen át, egészen a foglalkoztatásbővítésig. Cikkünkben az év sikerpályázatainak összefoglalóját olvashatják.

KKV Start Innováció (2020-1.1.1-KKV START)

A mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének ösztönzését megcélzó támogatás révén az alábbi kitűzéseket megvalósító cégek részesülhettek pozitív elbírálásban:

  • humán erőforrás bevonásával a vállalkozásban innovációs folyamat(ok) elindulása,
  • humán erőforrás bevonásával adaptív innovációs tevékenység,
  • humán erőforrás bevonásával, legalább a vállalkozás szintjén újdonságnak tekinthető és üzletileg hasznosítható prototípus, termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztése történik.

GINOP-1.2.9-20 – Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása

A pályázat kitűzése a mikro- és kisvállalkozások fejlődésének erősítése, a területi különbségek csökkentése és a helyi gazdaság megerősítése volt. Az összesen négy szakaszban meghirdetett eszközbeszerzési konstrukció szabad vállalkozási zónában vagy 5000 fő alatti településen működő cégeket célozta meg.

Visszatekintés a 2021. évi pályázati lehetőségekre

 

 

 

 

 

 

 


GINOP Plusz-1.2.1-21 – A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása

Az év sikerpályázatának célja modern technológiák beszerzése, korszerű infrastrukturális feltételek megteremtése és digitalizált üzleti/termelési folyamatok kialakítása volt. A pályázó vállalkozásoknak eszközbeszerzés mellett lehetőségük adódott telephelyfejlesztésre, energetikai beruházásra, illetve képzés és tanácsadás igénybevételére is. Ezáltal a kkv-k nem csak technológiai, de szervezeti fejlesztést is megvalósíthattak.

GINOP Plusz-2.1.1-21 – Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése

A felhívás keretében a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének ösztönzésére, illetve a kutatás-fejlesztési és innovációs aktivitás növelésére került sor. A támogatható tevékenységek között a kísérleti fejlesztés, az ipari kutatás, illetve eszközbeszerzés is szerepelt. A támogatás eredményeként létrejött üzletileg hasznosítható termék, technológia vagy szolgáltatások révén a vállalkozások versenyképességének növekedése várható.

2021-1.1.3-PIACI KFI – Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása

A pályázat célja a mikro-, kis-, közép-, és nagyvállalkozások versenyképességének javítása piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik támogatásával. Ennek keretében piacképes termék, technológia vagy szolgáltatás-fejlesztés került támogatásra kísérleti fejlesztés, ipari kutatás megvalósítása, illetve eszközbeszerzés és bérköltség elszámolása révén.

 GINOP-5.3.17-21 – KKV kapacitásbővítő támogatás

A program a járvány okozta első sokk után alkalmazkodni tudó vállalkozásokat támogatta abban, hogy a humán- és termelési/szolgáltatási kapacitásaikat visszaépítsék. Ennek keretében a kkv-k legalább 3 fő új munkavállaló foglalkoztatását vállalták maximum 8+8 hónap időtartamra. A támogatás segítségével lehetőség nyílt a munkavállalók személyi jellegű ráfordításainak fedezése mellett eszköz- és immateriális javak beszerzésére is.

A 2022. évben is számos pályázati lehetőség megjelenésére lehet számítani, amelyeket érdemes lesz figyelemmel kísérni.

 

Fejlesztésekben és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt Kívánunk!