Januártól pályázati Kánaán?!

Írta: Szokola Melinda
Dátum: október 15, 2019
Kategória: Hírek

„A gyenge forint miatti elosztható többlet uniós forrás akár még új uniós pályázatok meghirdetését is lehetővé teheti” – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tartósan 330 forintos euróárfolyam eredményeként a megkapott uniós támogatások az átváltás után nagyobb támogatási összeget jelenthetnek, mint valaha. A Portfolio.hu 2018-as becslése szerint, egy tartós 330 forintos euróárfolyam mellett, legalább 580 Mrd plusz pályázati keret nyílhat meg. Ez a tartósan gyenge forint jelenség úgy tűnik elérkezett, hiszen lényegében több mint 1 hónapja 330 felett mozog az árfolyam.

A 2004-2020-as ciklusban valójában 2 oldalról is fellelhető forrás az esetleges új pályázatokhoz:

  • Egyrészről a már említett árfolyamváltozás eredményezheti a meglévő pályázatok keretemelését és/vagy új konstrukciók meghirdetését,
  • másrészről a korábbi 7 évre szánt, már megítélt támogatások átlagosan 10-20%-a „visszahullik”. Ennek okai lehetnek a bedőlt projektek vagy a menetközbeni változások miatt nem végig vitt fejlesztések.

Pályázati előrejelzések

januártól pályázati kánaán

Az előrejelzések szerint, az említett 10-20 százaléknyi visszahulló forrás akár népszerű, már bezárt pályázatok keretemelését/ újra nyitását is eredményezheti. Számszeri adatokat tekintve a 2014 és 2020 között megvalósuló pályázati időszak uniós kerete 2586 Mrd Forint volt. Ebből a „visszahulló” 10-20%-os becsült érték kb. 250-500 Mrd Forintot tesz ki. A pluszpénz kapcsán a közép távú gazdaságpolitikai célokkal összhangban lévő új pályázatok megnyitása is szóba kerülhet. – Konkrétumokról majd az őszi-téli hónapokban, de legkésőbb a jövő év elején lehet beszélni. – nyilatkozta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára

A 2014-2020-as ciklus GINOP szeptemberi adatai szerint a jelenleg nyitva lévő pályázatok száma 17, összességében mintegy 482 Mrd forintos keretösszeggel. A pályázati ciklus eddigi időszakában 121 pályázati felhívás keretében összesen 18.643 projekt, 2542 Mrd forint megítélt támogatásáról beszélhetünk.

 

A ciklus végéhez közeledve valószínűsíthetően gyors lefolyású pályázati konstrukciókat fognak meghirdetni. Ennek feltételezhető oka a szűkös határidő, illetve a korábbi felhívásokhoz képest relatív alacsonyabb támogatási keret. Ilyen gyors lefolyású pályázati felhívásként jelent meg 2017-ben a GINOP-2.1.8-17. A Kis-, és Középvállalatok versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén.

Forrás: Portfolio.hu