Mintegy 400 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési pályázat jön 2015-ben!

Írta: RollingConsulting
Dátum: október 1, 2015
Kategória: Hírek


A kormány jóváhagyta a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Éves Fejlesztési Keretének módosítását, amelyről Rákossy Balázs európai uniós források elhasználásáért felelős államtitkár számolt be. A módosítás értelmében a 2015-re vonatkozó keretösszeg 74 milliárd forinttal emelkedett és összesen 902,48 milliárd forintra változott az éves keret.

Az év hátralevő részében a GINOP keretében mintegy 30 pályázati felhívás fog megjelenni, melyeknek keretösszege közel 400 milliárd forint lesz. A módosítás okai között szerepel a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok piaci igényekhez való igazítása, amelyek ezáltal hamarabb jelennek meg. Az Éves Fejlesztési Keret alapján valószínűsíthető, hogy hamarosan újabb három K+F+I pályázat fog megjelenni, amelyet már Pálinkás József jelentett be.

Az államtitkár továbbá megerősítette, hogy a 10+10 milliárd forint keretösszegű GINOP-1.2.2-15 azonosítószámú feldolgozóipari kapacitásbővítő pályázat keretösszegét 20 milliárd forinttal megemelik a Szabad Vállalkozási Zónák (SzVZ) fejlesztésére, az SZVZ-kon kívüli alprogramot már augusztus végén fel kellett függeszteni lehetséges keretkimerülés miatt.

A GINOP keretei között eddig összesen 22 db pályázati felhívást tettek közzé, amelyeknek forrása 541 milliárd forint volt, amit még idén 361 milliárd forint követhet, hogy a több mint 900 milliárd forintos éves keretet elérje a Nemzetgazdasági Minisztérium. Rákossy Balázs államtitkár mindenkit emlékeztetett, hogy 2017 június végéig a GINOP-hoz kapcsolódó teljes keretösszeg is meg fog jelenni, ami 2700 milliárd forintot keretösszeget jelent.

Forrás: kormany.hu