Tekintélyes túljegyzéssel zárult a GINOP 2.1.7-15 kódszámú EU-s pályázat

Írta: RollingConsulting
Dátum: március 2, 2016
Kategória: Hírek

Hatalmas érdeklődés kísérte a pályázatok beadhatóságára tavaly megnyílt 20 milliárdos kerettel rendelkezésre álló GINOP-2.1.7-15 kódszámú, prototípusfejlesztést támogató uniós pályázatot, melynek legfőbb bizonyítéka a becsléseink szerint 7,5-szeres túljegyzéssel záruló 2016. február 29-ei első beadási határidő volt.

A határidő napján a szakembereket is meglepő szédületes sebességgel, óránként száz feletti pályázattal, nyújtották be támogatási igényüket a pályázni kívánó vállalkozások. A hétfői nap folyamán a délelőtti órákban az addigi adatok alapján benyújtott pályázatok száma 1300 körüli volt, míg ez az érték a délutáni órákra ugrásszerűen növekedésnek indult, így piaci források szerint délután 4 óra körül, a benyújtott támogatási kérelmek száma már a 2000-es darabszámot is elérhette. Ezek alapján az esti és az éjféli beadási határidőig feltehetőleg összesen 2500-2600 darab pályázat került elbírálásra az illetékes szervhez. A február 12-i helyzetet alapul véve, az akkor beadott 325 darab pályázat összes támogatási igénye 19,3 milliárd forint volt. A tapasztalatok alapján így elmondható, hogy egy pályázat esetén összességében 60 millió forintnyi támogatási igénnyel lehet számolni, így 2500 beadott pályázat mellett 150 milliárdos keretösszeg rendelkezésre állására volna szükség a jelenlegi 20 milliárddal szemben. A 7,5-szeres túljelentkezés mellett is természetes, hogy az Irányító Hatóság több támogatási igényt fogad be, így jelenleg a legnagyobb kérdés, hogy hogyan fognak alakulni az arányok a formai, vagy tartalmi okok miatt elutasítandó pályázatok által.

A GINOP-2.1.7-15 kódjelű pályázat túljelentkezéséhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy a szintén hasonló túljelentkezési mutatók mellett felfüggesztett, szintén kutatás-fejlesztési tevékenységeket támogató GINOP-2.1.1-15 pályázatok összeállításának idején jelent meg a GINOP-2.1.7-15 pályázat. Mivel utóbbi pályázatban foglalt vállalások jóval kedvezőbbek a GINOP-2.1.1-15 pályázat kötelező vállalásainál, valószínűsíthető, hogy több pályázó döntött úgy, hogy inkább a GINOP-2.1.7-15 pályázatra nyújtja be támogatási kérelmét. Ez lehet az oka a korán beadott 325 pályázat viszonylag nagy forrásigényének is, hiszen a GINOP-2.1.1-15 pályázat keretében eleve magasabb volt a minimálisan igényelhető támogatás összege.

Forrás: portfolio.hu