Formabontó pályázati konstrukció az új uniós ciklusra

Írta: Szokola Melinda
Dátum: augusztus 29, 2019
Kategória: Hírek

Új forráselosztási eszköz bevezetését tervezi Magyarország az Európi Uniós támogatások kifizetéséhez. A módszert a 2021-2027-es uniós ciklusban kívánják alkalmazni. Ennek előfutára a frissen megjelent GINOP-1.2.10-19 pályázati konstrukció.

Miben lesz más ez az új pályázati módszer?

Több nagy újításon is dolgoznak a magyar hatóságok a 2021-2027-es uniós ciklusra készülve. Ennek egyik része a feltételesen visszatérítendő EU-s kölcsön.

Formabontó pályázati kontrukció

Lényege, hogy a konstrukció keretében igényelt összeget a pályázó 100%-os előlegként lehívhatja. A Támogató által előre meghatározott eredményességi célokkal vetik össze a pályázó teljesítményét a projekt megvalósítását követő fenntartási időszakban. Ezen eredményességi szempontok teljesítésének végén születik döntés a támogatás mértékéről. A pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt kölcsön vissza fizetése alól. Amennyiben a támogatásból marad visszafizetendő kötelezettség, az minden esetben kamattámogatott, 0%-os kamatozású hitelként funkcionál. Ezt a kedvezményezettnek egy összegben kell visszafizetnie a 3 éves fenntartási időszak végén.

Pilot felhívás: GINOP-1.2.10-19

Először alkalmazza az új támogatási formát az augusztusban megjelent a GINOP-1.2.10-19 pályázati felhívás tervezete. Példaként bemutatjuk az módszer lényegét. A 12 hónapos projekt megvalósítási időszakot különösebb gond és változtatások nélkül kell teljesíteni a nyertesnek. Ebben az esetben a korábban kamatmentes hitelként kapott fejlesztési forrás 20%-át nem kell visszafizetnie. A 3 éves fenntartási időszakban a nyertesnek eredményesen kell továbbfejlődni az előre meghatározott gazdasági mutatók szerint. Így akár a fennmaradó 80%-nyi forrást sem kell visszafizetnie. Tehát a kapott fejlesztési forrás vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

A módszer további alkalmazása

A feltételesen visszatérítendő támogatási forma alkalmazásával megjelent felhívás Magyarországon először jelenik meg. Hasonló elven működő pályázat az Európai Unióban csak Portugáliában érhető el.

A Pénzügyminisztérium további elképzelései Rákossy Balázs államtitkár közleménye szerint a következők. Az eredményességhez kötött visszatérítési arány miatt a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fordítanak majd a gazdálkodásukra jelentős hatással bíró projektek hatékony végrehajtására. Ha a pilot pályázat és a támogatási forma sikeresnek minősül, akkor a jövőben várhatóak hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel is. Az új támogatási forma alkalmazásával olyan fejlesztések támogathatóak, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhetően fejlődnek.