Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiával – Ezek a pályázatok érhetők el

Írta: RollingConsulting
Dátum: július 27, 2018
Kategória: Hírek

2018. június 22-én a GINOP-4.1.2-18 „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása” című felhívás módosításra került, a támogatási kérelmek benyújtásának határideje 2018. június 28. 12.00 óráról 2018. október 1. 12.00 órára változott.

Jelenleg 2 pályázati felhívás van nyitva a vállalkozások részére épületenergetikai fejlesztések tekintetében. Az egyik a GINOP 4.1.2-18Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása”, a másik a VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel”.

A pályázati kiírások legfontosabb tudnivalói:

épületenergetikai fejlesztések

A GINOP 4.1.2-18 pályázati kiírás esetében az EMIR adatai szerint az igényelt támogatás összege 2 786 738 362 Ft, ami a tervezett keretösszeg mindössze 5,3%-a. A beérkezett pályázatok száma 123 db, ezek közül 6 db részesült eddig támogatásban (összesen 86,741 millió Ft értékben).

A pályázati lehetőségre valószínűleg nagyobb érdeklődést várhattak a pályázat kiírói, mivel a felhívást az eredeti tervek szerint 3 és fél hónapra nyitották meg talán arra számítván, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel hamar elfogy a keret.

A VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 pályázati kiírásra beérkezett pályázatok száma 109 db, az igényelt támogatás összege 2 422 641 633 Ft., az IH által még egy sem került támogatásra.A pályázati lehetőségre valószínűleg nagyobb érdeklődést várhattak a pályázat kiírói, mivel a felhívást az eredeti tervek szerint 3 és fél hónapra nyitották meg talán arra számítván, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel hamar elfogy a keret.

 

Mi lehet az alacsony érdeklődés oka?

A GINOP-os pályázati kiírás nem követeli meg, hogy hitelfelvételre kerüljön sor, azonban a VEKOP-os igen. Egy tényezője lehet ez a VEKOP-os pályázatok iránti alacsony érdeklődésnek, de véleményünk szerint nem ez a legfőbb ok…

Hanem a mérnöki és pályázati rendszer nehéz összeegyeztethetősége. Az épületenergetikai fejlesztések az egyéb pályázatokhoz képest jelentős műszaki-mérnöki munkát igényelnek (a műszaki rész tartalmazza a rendszer kiinduló, valamint a korszerűsítés utáni állapotára vonatkozó energetikai elemzést, a különböző megvalósítások eredményeként várható energiafelhasználást, annak költségét, az ÜHG kibocsátásának változását stb…). A pályázat műszaki megfelelősége ugyanolyan fontosságú, mint a pályázat jogosultsági és tartalmi kritériumainak való megfelelőség.  A műszaki megfelelőség (amit már egy pályázati szemüvegen keresztül szükséges nézni) vizsgálata már önmagában jelentős anyagi és szakmai terheket róhat a pályázóra és csak ezután állapítható meg, hogy a kapott eredmények alapján a pályázó tud- e pályázni. Ráadásul a pályázatíró és a mérnök által beszélt közös nyelv megtalálása sem feltétlen egyszerű.

Tehát épületenergetikai fejlesztésre vonatkozó pályázati igény esetén találni kell egy olyan pályázatíró céget, ahol mérnökök is dolgoznak, vagy olyan mérnökirodát, ahol pályázatírók is dolgoznak, azonban ez a gyakorlatban ritkaság.  A megoldás egy olyan mérnöki és pályázatírói cégek közti, szoros, bizalmon alapuló együttműködések kialakítása, akik szakmailag is jól értik egymást is, az energiahatékonysági műszaki kérdéseket és a pályázati kiírást is. Nem egyszerű, de ha ilyet keres, nálunk ez rendelkezésre áll, tegyen egy próbát, keressen meg minket bizalommal.