Pályázatok? Törlés?

Adószám törlése nem megfelelő projektmegvalósítás esetén?

Írta: RollingConsulting
Dátum: május 25, 2016
Kategória: Hírek

A korábbi hírek, bejelentések alapján a kormány elsődleges célja, hogy az elnyert pályázati összegeket a nyertes vállalkozások számára mielőbb kifizesse, ezáltal is felpörgetve a magyarországi gazdaságot. A gyors kifizetések egyik hátulütője, hogy lehetőséget ad a pályázati pénzekkel való visszaélésnek, melynek kivédése érdekében a kormány szigorításokat kíván bevezetni. A szigorítások azon vállalkozásokra vonatkoznának, melyek a pályázati támogatás elnyerését követően megkapják az 50%-os előleget. A szigorítások tekintetében két módszer kerülne bevezetésre.

1. Meg nem valósított projekt

A kedvezményezett vállalkozás a projektet részben vagy egyáltalán nem valósítja meg, amelyre a támogatást elnyerte. Ebben az esetben az irányító hatóságnak két lehetősége van attól függően, hogy a kedvezményezett nem természetes jogi személy vagy természetes jogi személy.

  1. Nem természetes jogi személy esetében: Az irányító hatóság elindítja az állami hatóságnál a kedvezményezett adószámának törlését.
  1. Természetes személy esetében: Elindításra kerül az irányító hatóság részéről a 164. § (3) bekezdés e) pontja alá tartózó támogatási kérelmekből történő kizárást.

2. Igényelt előleg nem megfelelő elszámolása

A lehívásra kerülő 50%-os előleg felhasználásával kapcsolatban mind az időbeli, mind pedig az összegszerű felhasználás ütemezése a felhívásban, valamint magában a Támogatói szerződésben is rögzítésre kerül. Az előleg folyósításától számított 3 éven belül a kedvezményezettnek, az előleg összegével teljes mértékben el kell számolnia a megadott ütemezések alapján.

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség államtitkára, miniszterhelyettes múlt hét keddi interjújában említette, hogy az 50%-os előleg kifizetésével a kormány vállalja a Brüsszellel való vitát, mely által „kockázatközösséget vállal a kormány a pályázókkal olyan áron, hogy azon kedvezményezettek, akik nem teljesítik a rájuk eső vállalást, azok adószáma törlésre kerül”. Emellett az előleg-felhasználás időbeni és összegbeli ütemezése a támogatói szerződésben történő rögzítésével is arra készteti a vállalkozásokat, hogy az előlegként folyósított összeget valóban a projekt megvalósításának a céljából használják fel és nem pedig visszaéljenek vele.

Forrás: Portfolio.hu