Forrásbőség a gazdaságban: fókuszban a KKV-k

Írta: Szokola Melinda
Dátum: február 23, 2022
Kategória: Hírek

A koronavírus-járvány utáni újraindítás időszakában rendkívüli forrásbőség tapasztalható a hazai gazdaságban. A pályázatok fókuszában továbbra is a mikro-, kis- és középvállalkozások állnak, hiszen rajtuk keresztül valósulhat meg a gazdaság fejlesztése. Egy átgondolt és megfelelően kidolgozott fejlesztési terv segítségével a KKV-k sikeresen végrehajthatják beruházási és technológiaváltási céljaikat. Mivel a KKV szektor a hazai gazdaság tartópillérének tekinthető, ezért ezen vállalkozások céljaik elérésében történő támogatása kiemelt fontosságú feladat.

 

Vállalkozásfejlesztés pályázati támogatásból

Magyarországon 2021 elején váltak elérhetővé a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a 2021-2027-es időszak forrásai a GINOP Plusz keretében. A járványra adott válaszként korábban nem látott mértékű, 587 milliárd Ft fejlesztési forrásról döntöttek, amely összeg azóta tovább növekedett. A KKV szektor megerősítését és a munkahelyek megtartását célzó programok által a járvány kezdete óta megközelítőleg 9000 vállalkozás részesült támogatásban.

Elmondható, hogy a programok szerteágazó fejlesztési lehetőségeket biztosítanak a pályázók számára. Ezek közül az első a munkavállalók képzésére irányuló felhívás GINOP Plusz-3.2.1-21 kódszámmal, amely a KKV-k mellett a nagyvállalkozásokat is megcélozza. A 15 milliárd forintos keret segítségével lehetőség nyílik belső- és külső képzések, valamint bértámogatás igénybevételére is.

Fókuszban a KKV-kEmellett a közelmúltban lezárult a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló GINOP Plusz-1.2.3-21 pályázat. Ennek keretében eszközbeszerzés és telephelyfejlesztés által a termelékenység növelése, technológiai és szervezeti megújulás volt a cél az ország teljes területén. 100 milliárd forintos keret hozzájárul a fentebb említett fejlesztések megvalósításában.

2022 februártól beadható a „GINOP Plusz-1.2.2-22 – Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program”, amely a kistelepüléseken működő mikrovállalkozásoknak biztosít forrást fejlesztéseik megvalósításához. Ezáltal a társaság 2-10 millió forintos támogatás segítségével többek között eszközbeszerzést és ingatlan beruházást valósíthat meg elmaradott településen bejegyzett telephelyén. A maximális 70 százalékos intenzitás esetében a vállalatnak 30 százalék önerővel kell rendelkeznie.

KKV-k számára várható pályázatok 2022-ben

Várhatóan 2022 tavaszától beadható lesz a mikro-, kis- és középvállalkozások számára kiírt energetikai pályázat. Célja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítése, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének, illetve a vállalkozások rezsiköltségeinek csökkentése. Ennek keretében lehetőség lesz az ingatlan szigetelésére, világításkorszerűsítésre, illetve napelemes rendszer telepítésére is.

Szintén 2022-ben várható a korábban nagy sikereket elért „KKV START INNOVÁCIÓ” című pályázat megjelenése. A program módosítása előreláthatóan mikro- és kisvállalkozásoknak nyújt támogatási lehetőséget innovatív ötletük megvalósítására.

A programok speciális kategóriáját a kiválósági programok adják, amelyek közül kitűnik a zöldgazdaságban tevékenykedő vállalkozásokat támogató Zöld Nemzeti Bajnokok pályázat. Ennek célja, hogy elősegítse a hazai vállalati, közületi és lakossági zöldgazdasági beruházásokat kiszolgálni képes gyártói bázis szélesedését és megerősödését.

Végezetül a Magyar Multi Program keretében kiemelt célként mutatkozik, hogy a nyertes pályázók néhány éven belül akár regionális multivá alakuljanak. Annak érdekében, hogy a legfelkészültebb cégek jussanak támogatáshoz, a pályázat benyújtását egy havonta megnyíló előminősítés előzi meg. Ezután a beadott fejlesztési terveket egy szakértői testület megvizsgálja, amely szükség esetén javaslatokat is tesz a projekttel kapcsolatban.

A felsorolt programokkal a vállalkozások minden szegmensét lefedő források válnak elérhetővé a 2 millió forintostól a 2,5 milliárd forintos beruházásokig. Ezáltal elősegíthető a munkahelyek megőrzése, a hozzáadott érték növekedése, valamint a KKV szektor megerősítése, így pedig a magyar gazdaság fejlesztése.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20220126/dinamikusan-novekedhetnek-a-magyar-kkv-k-a-forrashiany-es-az-onero-sem-szabhat-hatart-523149