A Széchenyi 2020 összes támogatásának kifizetését tervezi a Magyar Kormány 2018 végére, 2019 elejére

Írta: RollingConsulting
Dátum: január 15, 2016
Kategória: Hírek

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője január 14-én bejelentette, hogy a Széchenyi 2020 programozási ciklus 2014-2020 közötti költségvetési időszakára az összes támogatási forrás 2018 végére, 2019 elejére kifizetik a jelenlegi tervek szerint. Ez összhangban van azzal a korábbi bejelentéssel, miszerint 2017 közepére az összes pályázatot kiírják. A források célját 2048 milliárd forint összegben határozta meg a Kormány. Amennyiben sikeresen teljesülnek a kifizetések, az államigazgatásban dolgozók 12 havi prémiumot kapnak.

A gazdaságélénkítő, tavaly megalkotott nyolcpontos csomag is az idei hatékonyabb kifizetést szolgálja a több, mint 2000 milliárd eléréséhez. A kifizetés ütemezése részletesen kidolgozott az egyes területekre, ami abból is jól látszik, hogy a 2014-2020-as költségvetési időszak keretének 40%-a már lehívható a megjelent pályázatok által.

Az eddigi tapasztalatok alapján az előző, Új Széchenyi Tervhez tartozó ciklusban lassan történt a kifizetés, ezáltal a végén kellett azt felgyorsítani, hogy teljes körű legyen a forráslehívás. Ennek következtében annyira magas kifizetési volument ért el Magyarország 2015-re, hogy ez jól megalapozta a következő évek gazdasági növekedését.

A következő években is magas szinten tartott forráskifizetés azt jelentheti, hogy a teljes uniós ciklusra járó pénz sokkal gyorsabban elfogy. Magyarország forrás lehívása régiós szinten is intenzívnek tekinthető ­- gazdasági méretét figyelembe véve- a többi országhoz képest.

A pályázatok 2017 közepéig történő kiírásra azonban a gyakorlatban nem feltétlenül van összhangban a források kifizetését legkésőbb 2019 elejéig. Az odaítélés reálisnak tűnik, azonban a tényleges kifizetés több okból sem:

  • A pályázatok elbírálásának ideje az eddigi Széchenyi 2020 pályázatok alapján 3-8 hónap
  • A pályázatok megvalósítására rendelkezésre álló idő 12-24 hónap
  • A kifizetések csak a számlák teljes körű elszámolása esetén történhetnek meg
  • A záró kifizetési kérelmek benyújtását követően a Minisztériumnak még el kell fogadnia a kifizetések szakmai tartalmát, majd ezt követően jóvá kell hagyni a kifizetést is
  • Korábbi tapasztalatok alapján a támogatások kifizetése a záró kifizetési kérelmek benyújtását követően 2-6 hónap
  • Bár a pályázatok a pályázat benyújtását követően saját felelősségre megkezdhetők, a pályázók jelentős része a projektek megkezdésével jellemzően megvárják a támogatói döntést, és csak nyertes pályázat esetén kezdik meg projektjeiket

Fentiekből egyértelműen levezethető, hogy amennyiben 2017 közepén kíván egy vállalkozás pályázni egy olyan pályázatra, melynek a megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre, a pályázat benyújtását követően 29-38 hónap is eltelhet a támogatás tényleges folyósításáig. A megvalósításra rendelkezésre álló idő csökkentésének pedig nincs realitása, hiszen többek között építési beruházások, nagyobb volumenű kutatás-fejlesztési projektek megvalósításához reális és szükségszerű a 24 hónapos megvalósítási idő.

Forrás: Portfólió.hu